Mobildekning 450 meter inne i et fjell?

Ustekveikja Energi

Geilo

Hvordan får man mobildekning 450 meter inne i et fjell?

Én ting er å ha dårlig dekning på kontoret ditt i fjerde etasje, men hva gjør du når du har dårlig dekning på kontoret ditt nesten en halv kilometer under bakken?

Navnet Ustekveikja kommer fra elven som renner fra Ustekveikvatnet til Finsevatnet, og videre gjennom mange små innsjøer helt til Ustevatn ved Ustaoset. Men selv om hverdagen består av majestetiske fjell, krystallklare vann og klukkende elver – å drive med strømproduksjon har svært lite med nasjonalromantikk å gjøre.

– Å produsere strøm er hardt arbeid, og det meste foregår faktisk under bakken, forteller IKT-ansvarlig Frode Skorve hos Ustekveikja Energi.

Hadde ikke mobildekning

Ustekveikja kraftstasjon ligger langs Rallarvegen, åtte kilometer fra Haugastøl og 450 meter inn i fjellet. Under nærmere en halv kilometer massiv stein var det ingen mobildekning. Men det stoppet ikke Frode fra å forsøke å få det.

– Vi hadde problemer både med tanke på avstand til sentral og at det ikke er utbygging av mobilnett her. Først la vi inn en vanlig gammeldags telefonlinje, så prøvde vi ADSL på kobber og vi forsøkte med IP-telefoni – men ingenting funket. Vi sjekket også pris på å få inn fiber, men det kostet det hvite ut av øyet.

Fant løsningen på alle dekningsproblemer inne

Ansatte i Ustekveikja Energi som drar innover vidda og videre inn i fjellet er avhengig av trygghet og kommunikasjon. Det begynte å se håpløst ut å oppnå dette, men etter mye prøving og feiling hos andre operatører kom Frode etter hvert i kontakt med ice.

– Vi begynte å se på løsninger sammen, og vi fikk snart en bredbåndslinje til Haugastøl. Via en radiolink der sendes signaler til kraftverket som så kjøres på fiber inn i stasjonen.

Da han fortalte ice om utfordringene med mobildekningen inne i fjellet kom de raskt med løsningen: SMARTCelle. Dette er en minibasestasjon på størrelse med en liten bok som via bredbåndslinjen gir deg suveren mobildekning over hele kontoret ditt. Det er bare å koble SMARTCellen til strøm, så går resten av seg selv – mobilen din finner dekning automatisk.

– Inne i kraftstasjonen har vi nå bygget et trådløst nettverk, og i dette har vi satt opp fire SMARTCeller som er nok til å dekke alle tunnelene.

I tillegg har de enda en radiolink som går videre til en vakt- og beredskapshytte som også har en SMARTCelle. Dette signalet kjøres tre kilometer videre til lukehuset, som er der de tar inn vannet til kraftverket. Her har de satt opp enda en SMARTCelle.

– På tross av alle utfordringer oppnådde vi det vi ønsket på første forsøk – stabil og god data- og telefonidekning.

Det kreative nettverket ble satt opp for seks år siden, og det har fungert uten nedetid siden.

– Vi har fått høy oppetid til en lav kostnad. Jeg vil også berømme ice for service og planlagt vedlikehold på SMARTCellene. Dette blir godt varslet og det er aldri noen komplikasjoner – alt funker som det skal.

SMARTCelle gir trygghet

Ifølge Frode er SMARTCelle en trygg løsning med hensyn til HMS-kravene de har. Men selv om de har hatt seks års oppetid – hva skjer hvis de mister nettverket og dermed mobildekningen?

– Det har vi løst med andre ice-produkter. Ved inngangen til kraftstasjonen har vi montert en utvendig 4G panelantenne og satt opp en mobil bredbåndsrouter. Hvis radiolinken faller ned slår det automatisk over på det mobile bredbåndet. Så takket være ice, kreative løsninger og SMARTCellene har vi alltid kontakt med omverdenen.

– Hva vil du si til arbeidsplasser – både over og under bakken – som har dårlig dekning?

– Min klare anbefaling er å teste SMARTCelle. Det er enkelt å installere, gir god dekning og har lav driftskostnad. Vi opplever også at ice er en god leverandør med tanke på driftssikkerhet, oppetid, kommunikasjon og vedlikehold, avslutter Frode.

Kontakt

For mer informasjon eller bestilling av våre produkter og tjenester, kontakt oss.